Heeboss - Woordenlijst - Warmtepomptechnologie


Warmtepomptechnologie

Vrijwel alle moderne airconditioners zijn ook leverbaar in een uitvoering waarmee het naast koelen ook mogelijk is om te verwarmen. In deze warmtepompfunctie wordt de koelcyclus omgedraaid. Hierbij wordt energie aan de buitenlucht onttrokken, welke vervolgens weer aan de binnenruimte wordt afgegeven.

De onttrekking van de energie aan de buitenlucht zorgt ervoor dat de warmtepomp een zeer hoog rendement heeft van circa 400%, wat betekent dat 1 kW energie omgezet wordt in 4 kW warmte. Het rendement wordt tevens weergegeven in de zogeheten COP en SCOP-waarden, waarin het geleverde verwarmingsvermogen uitgedrukt wordt ten opzichte van het opgenomen vermogen van de airconditioner.

Toepassing van een airconditioner met warmtepompfunctie zorgt er zodoende voor dat het gebruik van een airconditioner rendabel wordt gedurende het hele jaar, doordat de airconditioner onder meer in het voor- en naseizoen gebruikt kan worden voor bijverwarming. Een ander bijkomend voordeel is dat de warmtepomp van de airconditioner bij inschakeling direct warmte afgeeft, waarmee snel een aangenaam binnenklimaat bereikt kan worden.

De hierboven omschreven warmtepompen zetten energie uit de buitenlucht om in warme binnenlucht. Naast deze zogeheten lucht/lucht warmtepompen. Voor situaties waar geen buitendeel opgesteld kan worden, en waar dus ook geen gebruik gemaakt kan worden van buitenlucht vormen water/lucht warmtepompen een geschikt oplossing. Hierbij wordt leidingwater of proceswater gebruikt om de binnenlucht te koelen of te verwarmen.

Een tweede groep warmtepompen betreft de zogeheten lucht/water en water/water warmtepompen. Deze warmtepompen gebruiken de energie uit lucht of water om water te verwarmen of te koelen. Dit water kan onder meer gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming/vloerkoeling, radiatoren en ventilatorconvectoren. Ook productie van warm tapwater behoort hierbij tot de mogelijkheden.


Nieuws
News
Kerstclip 2021
Fijne feestdagen en bovenal een gezond 2022! Lees verder
Reiniging binnenunit
Benieuwd naar de reiniging van een binnenunit? Lees verder
Kerstclip 2021
Fijne feestdagen en bovenal een gezond 2022! Lees verder

NVKL Vianorm VCA